Het Lied van ijs en vuur

Inleiding tot Het Lied van ijs en vuur

Het lied van ijs en vuur vindt plaats in een volkomen fictionele wereld, Westeros genaamd. De wereld wijkt wat af van de meer traditionele fantasy werelden in de zin dat de hoofdbewoners van deze wereld menselijk zijn, hoewel er ook niet-menselijke wezens geïntroduceerd worden.

De hele serie draait om drie verschillende verhaallijnen, die af en toe met elkaar in contact komen. Allereerst zijn er de politieke machtspelletjes (die af en toe leiden tot verwoestende oorlog) tussen de verschillende heersende huizen op het continent. Daarnaast komt Daenerys Targyren aan bod, die als vluchteling uit haar eigen land op zoek gaat naar een manier om de macht van haar huis terug te verwerven. De derde verhaallijn vertelt over de dreiging van de 'Anderen', onmenselijke wezens die zich ten noorden van de Muur verzamelen om het rijk der mensen binnen te vallen.

Kenmerken van Het Lied van ijs en Vuur

Martin's Lied van ijs en vuur bevat een aantal kenmerken die verantwoordelijk zijn voor het grote succes van de serie.

Allereerst is de plotlijn erg intrigerend en ingewikkeld. Vooral de machtspelletjes van de onderlinge huizen zijn erg goed uitgewerkt, waarbij een enkele actie ondernomen door een bepaald huis verschillende onvoorziene gevolgen kan hebben die slechts enkele delen later zichtbaar worden.

Ook maakt George R.R. Martin duidelijk dat zijn hoofdrolspelers ook maar mensen zijn, en niet meer of minder dan de randpersonages. Hij doet dit op twee manieren: Allereerst heeft iedere hoofdrolspeler zijn of haar slechte en goede kanten. Dit zorgt ervoor dat het niet altijd duidelijk is met wie mee te leven, en met wie niet. Het feit dat het verhaal vertelt wordt uit de ogen van de verschillende hoofdpersonages versterkt dit nog meer. En ten tweede wordt de menselijkheid van de hoofdpersonages duidelijk gemaakt door hun sterfelijkheid. Martin is niet bevreesd zijn hoofdpersonage te laten sterven, en dat wordt op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt doorheen de eerste drie boeken van de serie.

Een aanrader. Meer info over deze serie vind je op deze game of thrones fansite.

 

Boeken in Het Lied van ijs en vuur

Het Spel der Tronen

Het Spel der Tronen is het eerste deel uit Het Lied van ijs en vuur, het indrukwekkende epos van George R.R. Martin. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1997 onder de titel \'A Game of Thrones\'. Het werd voor het eerst vertaald in het Nederlands in 1999.

De Strijd der Koningen

De Strijd der koningen is het tweede deel van Het Lied van ijs en vuur, en vertelt verder het verhaal van de Zeven Koninkrijken en zijn inwoners. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1999 onder de titel A Clash of Kings. Het werd in datzelfde jaar nog vertaald in het Nederlands.

Een Storm van Zwaarden deel 1

Een storm van Zwaarden is in principe het derde deel van Het Lied van Ijs en Vuur, maar is opgedeeld in twee delen. Er wordt vaak naar toe verwezen als boek 3a en boek 3b. Dit boek, boek 3a, werd betiteld als Een Storm van Zwaarden: Staal en Sneeuw.

Een Storm van Zwaarden deel 2

Een Storm van Zwaarden: Bloed en Goud is het tweede deel van het tweedelige boek Een Storm van Zwaarden, wat op zijn beurt het derde deel is van Het Lied van Ijs en Vuur. Het boek werd voor het eerst in 2000 uitgegeven, en vertaald in 2001.